Chciałbym rozwiać mit o Czarnym Rycerzu. NIE JEST TO JEDNOSTKA OFENSYWNA pod żadnym pozorem. I już tłumaczę dlaczego:
1) siła ataku wynosi 600 czyli o jakies 14% mniej niż Krzyżowiec (czyli lekka kawaleria), przy tym kosztuje ona prawie 50% więcej surki.
2) jeśli ktoś nie rozróżnia Offa od farmingu, to się grubo myli. Oczywiście można posłać Czarnych na faremkę która nie posiada deffa/muru. Tak samo jak garki, ale jednostki ofensywne to wyłącznie toporki i Krzyżyki. A więc jeśli mamy zamiar atakować wioskę która posiada deffa pod żadnym pozorem nie wysyłamy garków/czarnych
3) Czarny rycerz to przedewszystkim jednostka defensywna, 1500 vs piechota 1000 vs kawaleria dla porównania 1 garek ma 200 vs kawaleria, zaś 1 temp posiada 300 vs piechocie.
4) Ostatnim najsilniejszym atutem Czarnych jest ich szybkość, żadnego deffa nie przerzucisz tak szybko z jednej wiochy do drugiej. Wiec idealnie nadaje się do wspólnej obrony w sojuszu
Jednostki defensywne to:
Giermek vs kawaleria
Templariusz vs piechota
Łuk vs wszystkiego (i niczego w mojej opinii)
Czarny Rycerz vs piechota i kawaleria
Jednostki farmiące:
(tutaj tak naprawde możemy używać wszytkiego jeśli jednak patrzeć przez pryzmat predyspozycji to do farmienia nadają się):
Giermek (najlepiej puszczany z toporkami bądź krzyżami)
Krzyżowcy
Czarny rycerz (ale podkreślam TYLKO NA FARMY)
Jednostki ofensywne to:
Topór (jako piechota)
Krzyżowcy (jako kawaleria)
I maszynki
Jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia podyskutujmy, w tym temacie ;]
tak to jest jak ktoś liczyć nie umie...
Tak czy owak skoro wiesz o co chodzi to kieruje te wypociny do reszty sojuszu żeby zastanowiła się nad tym i wyciągnęła stosowne wnioski. W przypadku gdy ktoś ma wątpliwości niech się wypowie, postaramy się je rozwiać w sposób bardziej racjonalny niż "bo tak"
haber napisał:
Giermek vs kawaleria
Templariusz vs piechota
wedlug mnie to giermek nawet na konie w ataku sie nie nadaje taka jest moja opinia ani tempki na piechote tez nie ale robta co chcieta ja tylko mowie wedlug siebie
haber napisał:
Jednostki ofensywne to:
Giermek vs kawaleria
Templariusz vs piechota
czemu mi nikt nie napisal ze sie pomylilem?? xD
powinno by tak:
Jednostki defensywne to:
Giermek vs kawaleria
Templariusz vs piechota
Już poprawiam
A ja się nie moge zgodzic z tym że łuki są do niczego,wsparte przez giermków i templariuszy wyrażnie zwiększaja straty atakującego.
Ale osobiście teraz juz ich nie buduje(mam więcej sury)wole CR.
Rada sojuszu
łuki są najlepsze przeciwko taranom^^
ja przedstawilem swoją opnie na temat łuków, cenowo sa wg mnie nie opłacalne. A co do reszty to fakt że każdy może sam dobierac taktyke (ba nawet powinien) ale przestrzegam po prostu przed wysyłaniem jednostek typowo defensywnych na atak, A CR jest przedewszystkim jednostką defensywną ^^